Ιστολόγιο

Το blog της κοινότητας

8000 για να διαλέξεις

8000 για να διαλέξεις

Οκτώ χιλιάδες επεκτάσεις είναι δημοσιευμένες στον επίσημο κατάλογο επεκτάσεων του joomla, το Joomla! Extensions Directory (JED). Εντυπωσιακός αριθμός, και αληθινός: δεν μιλάμε για επεκτάσεις προηγούμενων εκδόσεων. Οι δημοσιευμένες επεκτάσεις είναι όλες συμβατές (και) με την έκδοση 3 της εφαρμογής.

Και το πρόβλημα που προκύπτει είναι πώς διαλέγει κανείς ποιά επέκταση θα χρησιμοποιήσει. Ενα ερώτημα όπου όλοι μας έχουμε πολλές φορές δώσει λάθος απάντηση. Και, φαντάζομαι, μάθαμε από τα λάθη μας.

Ποιά εργαλεία υπάρχουν και τι κριτήρια πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας για να επιλέξουμε την επέκταση που χρειαζόμαστε;

 

Αναζητήστε στον Κατάλογο - JED

Στον κατάλογο των επεκτάσεων μπορείτε να εντοπίσετε την επέκταση που σας ενδιαφέρει αναζητώντας με λέξεις-κλειδιά και φίλτρα, καθώς και ανάλογα την θεματική ταξινόμηση των επεκτάσεων, τη δημοφιλία τους, την αξιολόγηση και την κριτική από όσους τις έχουν χρησιμοποιήσει, καθώς μεταξύ των πιο πρόσφατα δημοσιευμένων επεκτάσεων. Κάθε μέθοδος έχει και τη δική της αξία.

  • Χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά και φίλτρα, αναζητάτε συγκεκριμένη λειτουργικότητα και μπορεί κάποιος να βρει επεκτάσεις που χρειάζεται σε ανεξάρτητα από την κατηγοριοποίησή τους στον κατάλογο.
  • Ψάχνοντας στις κατηγορίες, είναι μια τεχνική που συμπληρώνει την προηγούμενη και αποφεύγει κάποιος το σκόπελο να μην έχει δηλωθεί από τον κατασκευαστή της επέκτασης μια λέξη κλειδί, την οποία εμείς χρησιμοποιούμε για την αναζήτηση.
  • Στην ειδική ταξινόμηση Top Rated & Most Viewed αξίζει αρκετές φορές να καταφύγουμε, και προσωπικά πάντα τη συμβουλεύομαι. Η γνώμη όσων είχαν την επιλογή να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη επέκταση είναι αρκετά σημαντική και, για μένα, αποτελεί η καλή βαθμολογία και οι -πολλές- καλές κριτικές πολύ σημαντικό κριτήριο για την επιλογή μου.
  • Κάποιες φορές, όταν η αναζήτησή μας υπήρξε, προγενέστερα, άκαρπη, αξίζει να πλοηγηθούμε και στις επεκτάσεις που πρόσφατα δημοσιεύθηκαν, και παρουσιάζονται με την ένδειξη New Extension.

 

Διαβάστε πληροφορίες για την Επέκταση

Επιλέγοντας μια Επέκταση, μπορούμε να διαβάσουμε πληροφορίες και διάφορα χρήσιμα στοιχεία για αυτήν. Είναι ένα εργαλείο χρήσιμο, για να επιβεβαιώσουμε ότι το συσγκεκριμένο script είναι αυτό που χρειαζόμαστε.

Θα βρούμε εκεί την περιγραφή που έχει δώσει ο δημιουργός, όπου δίνονται στοιχεία για τις λειτουργίες της Επέκτασης, κριτικές που έχουν υποβληθεί για τη συγκεκριμένη Επέκταση και άλλες Επεκτάσεις που έχουν δημιουργηθεί από τον ίδιο κατασκευαστή.

Συμπληρωματικά, υπάρχουν πληροφορίες για τον τύπο της Επέκτασης (C=Εφαρμογή/Component, M=Ένθεμα/Module, P=Πρόσθετο/Plugin), η συμβατότητα μόνον με την έκδοση 3 ή και προηγούμενες, αν χρησιμοποιεί το αυτόματο Joomla Update System, καθώς και την άδεια χρήσης και αν είναι μια δωρεάν ή εμπορική εφαρμογή.

Επίσης υπάρχουν σύνδεσμοι προς την τεκμηρίωση, τη σελίδα demo και στη σελίδα του κατασκευαστή.

Τέλος, εμφανίζονται οπτικοποιημένα τα αποτελέσματα της αξιολόγησης από όσους την έχουν χρησιμοποιήσει και δημοσιοποίησαν τη γνώμη τους.

 

Αξίζει να πληρώσω για μια Επέκταση;

Θα έλεγα πως για κάποιες θα μπορούσε να πληρώσει κανείς περισσότερα από όσα ζητάει ο κατασκευαστής, και για κάποιες άλλες δεν αξίζει ούτε να τις χρησιμοποιήσει δωρεάν.

Καταρχήν αυτό εξαρτάται από τη δυνατότητά σας και από το έργο για το οποίο την προορίζετε. Διαφορετικά θα αντιμετωπίσετε μια Επέκταση για την προσωπική σας ιστοσελίδα και άλλη βαρύτητα έχει το κόστος αν πρόκειται για μια εταιρική εμπορική ιστοσελίδα.

Σε κάθε περίπτωση, ας λάβετε υπόψη σας πως ακόμη και ένα μικρό ποσό μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για τον κατασκευαστή να παρέχει καλύτερη υποστήριξη, να βελτιώσει το script και να προσθέσει νέες δυνατότητες.

Το αν η λήψη της Επέκτασης προϋποθέτει παραγγελία και χρέωση δεν είναι όμως και στοιχείο ποιότητας. Υπάρχουν Επεκτάσεις αστέρια, που είναι διατίθενται δωρεάν. Και έχω αντιμετωπίσει και προβλήματα με Επεκτάσεις που έχω πληρώσει.

Μια τεχνική που συνήθως ακολουθείται πλέον όλο και ευρύτερα, είναι η Επέκταση να διατίθεται δωρεάν και να χρεώνονται η υποστήριξη καθώς και κάποιες πιο προηγμένες λειτουργίες. Θεωρώ πιο λογική μια τέτοιου τύπου χρέωση.

 

Προσέξτε το ιστορικό των εκδόσεων

Πόσο συχνά αναβαθμίζεται μια Επέκταση; Υπάρχουν διορθώσεις σφαλμάτων, επιλύονται δυσλειτουργίες, προστίθενται νέες δυνατότητες; Αναζητείστε την καταχώρηση των αλλαγών από έκδοση σε έκδοση, το γνωστό changelog, αντλώντας από εκεί χρήσιμες πληροφορίες.

Στον κόσμο του ελεύθερου λογισμικού (αλλά και όχι μόνο) πολλές φορές τα έργα εγκαταλείπονται. Μια επέκταση που έχει καιρό να ανανεωθεί, δεν αποτελεί πρόταση για χρησιμοποιήση. Πιθανόν να σηματοδοτεί μια εγκατάλειψη από τον κατασκευαστή της. Θα πρέπει να αναζητήσετε πληροφορίες σχετικά με αυτό.

Αντίθετα, μια Επέκταση με συνεχείς, και κατά το δυνατόν τακτικές, αναβαθμίσεις είναι σημάδι καλό, και δίνει πλεονέκτημα στη διαδικασία της επιλογής που θα κάνετε.

 

Μετά την αγορά: υποστήριξη και αναβαθμίσεις

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, τις περισσότερες φορές η υποστήριξη και η δυνατότητα αναβαθμίσεων δίνεται με ένα συνδρομητικό πακέτο, που ανανεώνεται περιοδικά. Είναι πολύ σημαντικό στοιχείο, που πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας στην επιλογή της επέκτασης.

Εκτός από την υποστήριξη, που πάντα έχει τη σημασία της, είναι απαραίτητο να έχουμε πάντα τις επεκτάσεις μας ενημερωμένες, στην τελευταία έκδοση, τόσο για λόγους λειτουργικούς όσο και για την ασφάλεια της ιστοσελίδας μας. Και σε αυτό είναι πολύ χρήσιμο να εκπαιδεύσουμε και τους πελάτες μας. Η αναβάθμιση δεν είναι πολυτέλεια, είναι νάγκη για την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα της ιστοσελίδας σας.

Στον κατάλογο JED μπορούμενα δούμε αν η επέκταση έχει update servers, ώστε η αναβάθμισή της να μην γίνεται με download / upload από εμάς, αλλά μέσω του ενσωματωμένου στο joomla συστήματος αναβάθμισης, στη Διαχείριση Επεκτάσεων.

 

Τεκμηρίωση

Πώς δουλεύει; Η σημασία που έχει η τεκμηρίωση είναι αρκετά μεγάλη, και δεν πρέπει να υποτιμάται. Οι δυνατότητες μιας επέκτασης μπορούν να αξιοποιηθούν στο έπακρο, χάρη στην τεκμηρίωσή της, μπορούν ακόμη και να διευρυνθούν.

Πριν αναζητήσει κάποιος την απάντηση στα φόρουμ, καλό είναι να έχει ανατρέξει στην τεκμηρίωση: προέρχεται, άλλωστε, από τον ίδιο τον κατασκευαστή, άρα έχει την μεγαλύτερη εγκυρότητα, ως πηγή πληροφόρησης.

 

Κριτική και βαθμολογία

Η κριτική και η βαθμολόγηση μιας επέκτασης από όσους την έχουν ήδη χρησιμοποιήσει, αποτελεί επίσης μια σημαντική παράμετρο στην απόφαση και την επιλογή μας.

Στις κριτικές που αναρτώνται στο JED πολλές φορές υπάρχει και απάντηση από τον κατασκευαστή, οπότε είναι ευκολότερο να έχουμε μια πιο σφαιρική εικόνα. Εκτός από τη δική του άποψη, η απάντηση του κατασκευαστή δείχνει και το ενδιαφέρον του να αντιμετωπίσει όποιο πρόβλημα ή δυσλειτουργία υπάρχει.

 

Υπάρχει Demo;

Ίσως μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους. Βλέποντας στην πράξη πώς δουλεύει μια επέκταση, σχηματίζει κανείς πολύ πιο σταθερή γνώμη.

 

Αδεια Χρήσης για τις Επεκτάσεις

Όλες οι δημοσιευμένες στο JED Επεκτάσεις, δημοσιεύονται με βάση την άδεια  GNU GPL v3. Με δυο λόγια, μπορείτε:

  • να δείτε τον κώδικα, χωρίς καμιά κωδικοποίηση
  • να την χρησιμοποιήσετε σε όσες εγκαταστάσεις / domains επιθυμείτε, με την πιθανότητα όμως η υποστήριξη να περιορίζεται σε συγκεκριμμένο αριθμό εγκαταστάσεων
  • να τροποποιήσετε τον πηγαίο κώδικα, ώστε να καλύπτει τις δικές σας ανάγκες
  • να τη διανείμενετε

Προσέξτε όμως, μια λεπτή, αλλά απόλυτα σαφή διαφορά: η άδεια GPL δεν σημαίνει ότι η Επέκταση είναι διαθέσιμη δωρεάν, αλλά ότι ο κώδικάς της είναι ανοικτός. Στην αγγλική γλώσσα, που λένε πως το λεξιλόγιο έχει λιγότερες αποχρώσεις από ότι στα ελληνικά, το διατυπώνουν ως εξής: free as in “free speech”, not free as in “free beer”.

Αν βρεθείτε με μια Επέκταση με άδεια άλλη από την GPL, θα πρέπει να ανατρέξετε προσεκτικά στους όρους της, και στην ευχέρεια που έχετε για τη χρήση της.

 

Ρωτήστε την κοινότητα

Η κοινότητα είναι α αέρας που αναπνέει το Joomla. Μπείτε στο forum, αναζητείστε γνώμες για την επέκταση που ζητάτε, διατυπώστε τα ερωτήματά σας. Και φυσικά, μοιραστείτε και τη δική σας εμπειρία, εκφράστε και τη δική σας γνώμη.

profile icon
'Aρης Ντάτσης

Το Joomla είναι στο μυαλό μου συνώνυμο με την Κοινότητα και το Ελεύθερο Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα. Αυτός είναι και ο λόγος που συμμετέχω στο joomla project από το ξεκίνημά του, ενεργός joomler, έχω ιδρύσει την ελληνική κοινότητα του joomla.gr και είμαι παρών στη διεθνή κοινότητα στο joomla.org.

Στην επαγγελματική μου ζωή, διευθύνω την Onscreen Web Services.
Είμαι σίγουρος πως #ΜεΤοJoomlaΌλαΓίνονταιΚαλύτερα

 

Συντομεύσεις
Πρόσφατα Tutorials
Αναρτήσεις στο Blog

Το όνομα Joomla!™ και το λογότυπο χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες μετά από περιορισμένη άδεια της Open Source Matters. Το joomla.gr δεν σχετίζεται με, ούτε υποστηρίζεται από, την Open Source Matters ή το Joomla!™ Project.
The Joomla!™ name and logo are used in the United States and other countries under limited license from Open Source Matters. joomla.gr is not associated with, nor endorsed by, Open Source Matters or the Joomla!™ Project.

Joomla.gr footer Logo

Δημιουργήθηκε με χρήση του Joomla! CMS

Κατασκευή - Συντήρηση - Φιλοξενία
Onscreen Web Services  &  Easylogic &  upward Digital

Στείλτε μας email ή ακολουθήστε μας