Ιστολόγιο

Το blog της κοινότητας

Joomla SEO Audit για το Domain σας

Joomla SEO Audit για το Domain σας

Καλό είναι κάθε λίγους μήνες να κάνουμε SEO Audit (έλεγχο SEO) για τη Joomla σελίδα μας. Και να καταγράφουμε τα αποτελέσματα.

Έτσι, αν είμαστε ευχαριστημένοι με την κατάταξή μας στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, με το SEO Audit μπορούμε να πιστοποιήσουμε ότι παραμένουμε σε αυτή τη θέση ή τη σελίδα κατάταξης.

Μπορεί όμως να ανακαλύψουμε και πολλά θέματα, μικρά προβλήματα ή μεγάλα που δεν γνωρίζαμε. Όπως την εμφάνιση του τίτλου κάποιου άρθρου, την περιγραφή, το url - το alias που έχουμε βάλει, ίσως να έχουμε http vs https και άλλα πολλά. Τα οποία διορθώνοντας τα να μας φέρουν σε ακόμα καλύτερη κατάταξη. Με το SEO Audit θα καταλάβουμε άμεσα τι συμβαίνει και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες.

Παρακάτω θα αναλύσουμε τα αποτελέσματα αναζήτησης του domain μας, μέσω της μηχανής αναζήτησης της Google.

To SEO Audit του domain μας, είναι λοιπόν απαραίτητο γιατί είναι ένας απλός τρόπος ανάδειξης προβλημάτων στο πως βλέπουν τις σελίδες μας οι χρήστες του ίντερνετ. Μπορούμε με αυτό τον τρόπο να ανακαλύψουμε πως μας «βλέπει» η Google, τι «διαβάζει» στις σελίδες μας και να απαντηθεί έτσι το ερώτημα της κακής κατάταξης που μπορεί να έχουμε. Ή μπορεί να δούμε απλώς ότι οι περιγραφές μας είναι μικρές (γιατί πλέον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέχρι 320 χαρακτήρες) και να επωφεληθούμε από αυτό.

Ας ξεκινήσουμε το SEO Audit του domain μας λοιπόν!

  1. Πρώτα θα κάνουμε μία έρευνα στη Google με το όνομα της επιχείρησης μας ή το όνομα της ιστοσελίδας μας, του blog μας, ή το όνομα μας αν πρόκειται για ατομική επιχείρηση κλπ. Παραδείγματος χάριν «MyStore» χωρίς τα εισαγωγικά. Θα πρέπει να εμφανιστεί η ιστοσελίδα μας στα πρώτα αποτελέσματα της Google ή αν έχουμε πολύ κοινή ονομασία, θα πρέπει να εμφανιστεί αν όχι στα πρώτα αποτελέσματα, τουλάχιστον στην πρώτη σελίδα της Google. Παρατηρήστε τα εξής:
  • Το domain μας θα πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη σελίδα και στην πρώτη θέση. Αν όχι, τότε μάλλον ανακαλύψαμε κάποιο θέμα προς διερεύνηση.
  • Κάποιες ιστοσελίδες έχουν καταχωρήσεις Knowledge Graph (Knowledge Graph entry). Αυτή η καταχώρηση εμφανίζεται στην δεξιά πλευρά της σελίδας που έχει γίνει η έρευνα στη μηχανή αναζήτησης. Ίσως πάλι να εμφανίζεται η καταχώρηση από το Google My Business, όπου θα εμφανίζεται τουλάχιστον μία φωτογραφία, η διεύθυνση μας και ο χάρτης, σύνδεσμος προς την ιστοσελίδα μας, κριτικές και ερωτήσεις & απαντήσεις. Αν έχουμε κάνει τοπική καταχώρηση στο Google My Business και δεν έχουμε διεκδικήσει την ιδιοκτησία της καταχώρησης, να τη διεκδικήσουμε άμεσα. Έτσι θα μπορέσουμε να διορθώσουμε οτιδήποτε δεν είναι ορθό σε αυτή την καταχώρηση, από το ωράριο εργασίας μέχρι τη δυνατότητα να προσθέσουμε ένα νέο άρθρο.
  • Κοιτάμε προσεκτικά τα αποτελέσματα αναζήτησης. Είμαστε ευχαριστημένοι με τον τρόπο που εμφανιζόμαστε; Με την εικόνα που δείχνει η επιχείρηση μας; Ίσως εμφανίζονται κάποια αρνητικά αποτελέσματα ή κριτικές. Θα πρέπει να το διαχειριστούμε αναλόγως. Εσείς έχετε πολιτική συγκεκριμένη για τη διερεύνηση των κακών κριτικών; Μπορείτε να μάθετε πολλά για το πως εμφανίζεται η εταιρίας σας στο κοινό και να διορθώστε τα κομμάτια που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Και αυτό σίγουρα δεν γίνεται με το να διαγράφετε τις κακές κριτικές.
  • Μετά κοιτάμε τους συνδέσμους του site μας που εμφανίζονται κάτω από το domain μας ή την Αρχική σελίδα μας.Οι περισσότερες ιστοσελίδες μόλις θεωρηθούν αξιόπιστες από τη Google, θα έχουν αρκετούς συνδέσμους προς τις σελίδες τους. Αν δεν εμφανιζόμαστε έτσι όταν ψάχνουμε με το όνομα της επιχείρησης, τότε ψάχνουμε με το domain name. Παραδείγματος χάριν «MyStore.gr» χωρίς να βάλουμε τα εισαγωγικά. Οι σύνδεσμοι που εμφανίζονται είναι ικανοποιητικοί; Είναι καλοί εσωτερικοί σύνδεσμοι; Ακριβώς αυτοί που θέλουμε; Αν όχι, μπορούμε να τους αφαιρέσουμε μέσω του Google Search Console. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε ποιοι σύνδεσμοι θα εμφανίζονται, μόνο το αν θα αφαιρεθούν κάποιοι μέσω του Search Console.
  1. Η επόμενη αναζήτηση που θα κάνουμε, είναι το domain μας μαζί με την TLD (Top Level Domain) κατάληξη, π.χ myStore.gr. Είμαστε ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα;
  1. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες σελίδες μας εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης. Γράφουμε στο κουτάκι αναζήτησης «site:yourdomain.gr» χωρίς τα εισαγωγικά. Αυτός ο όρος αναζήτησης χωρίς το www θα μας δείξει ποιες σελίδες διαβάζει και εμφανίζει η Google. Κοιτάμε προσεκτικά τα αποτελέσματα. Και στη δεύτερη σελίδα, στη 3η, 4η, 5η, κλπ αν το σάιτ μας αποτελείται από αρκετές σελίδες. Θα πρέπει να εμφανίζονται όλες οι σελίδες μας στα αποτελέσματα ή τουλάχιστον οι περισσότερες. Αν υπάρχει μεγάλη απόκλιση, ψάχνουμε το γιατί. Αν εμφανίζεται το 25% ή το 50% των σελίδων, υπάρχει λόγος που αποκλείονται οι υπόλοιπες μισές. Πρέπει να αναζητήσουμε τη λύση.
  1. Η επόμενη αναζήτηση που θα κάνουμε στη Google είναι η εξής: «site:yourdomain.com -site:www.yourdomain.com” χωρίς τα εισαγωγικά. Πάλι θα εμφανιστούν στα αποτελέσματα όλες οι σελίδες μας, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και διαφορετικές versions. Ή αποτελέσματα που δεν θέλουμε να εμφανίζονται. Αν παραδείγματος χάριν έχουμε δώσει την εντολή να εμφανίζεται η version non-www και σε αυτά τα αποτελέσματα εμφανίζονται:
    http://yourdomain.com
    https://yourdomain.com
    http://www.yourdomain.com
    https://www.yourdomain.com
    τότε πιθανόν να έχουμε πρόβλημα με το διπλό περιεχόμενο (duplicate content) το οποίο θα οδηγήσει σε πρόβλημα κατάταξης στα αποτελέσματα αναζήτησης. Δεν αφήνουμε τη Google να αποφασίσει ποια version θα έχει στα αποτελέσματα της. Διαλέγουμε εμείς, κατά προτίμηση την https version και χρησιμοποιούμε το 301 redirect για όλες τις άλλες version και το tag canonical. Κάθε σελίδα του σάιτ μας πρέπει να έχει το canonical tag που θα ενημερώνει ποιο είναι το σωστό url. Έτσι δεν θα υπάρχει σύγχυση από την πλευρά της Google αν εμφανιστεί μια άλλη version της σελίδας μας.

    Επίσης κοιτάμε στα αποτελέσματα αναζήτησης:

    • Τους τίτλους των σελίδων. Βγάζουν νόημα; Περιγράφεται σωστά το περιεχόμενο με τον τίτλο; Προτρέπεται ο αναγνώστης να μπει στη σελίδα μας; Μήπως υπάρχουν οι 3 τελείες στο τέλος του τίτλου (...) που δείχνει ότι η περιγραφή είναι μεγάλη;
    • Κοιτάμε μετά την περιγραφή (meta-description tag) του άρθρου που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον τίτλο. Μήπως είναι μικρή η περιγραφή; Μπορούμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε 320 χαρακτήρες στην περιγραφή. Το αξιοποιούμε αναλόγως για να περιγράψουμε το περιεχόμενο της σελίδας μας.
    • Προσέχουμε τα urls των σελίδων μας. Μήπως κάποια ξεκινούν με https και κάποια άλλα με http; Λέξεις κλειδιά στα url έχουμε βάλει; Μήπως τα url καταλήγουν σε &cat=1;
    • Όταν φτάσουμε στο τελευταίο αποτέλεσμα αναζήτησης, στην τελευταία σελίδα, μήπως εμφανίζεται το μήνυμα«In order to show you the most relevant results, we have omitted some entries very similar to the 600 already displayed. If you like, you can repeat the search with the omitted results included» το οποίο σημαίνει ότι η Google δεν κάνει index όλες τις σελίδες μας, είτε γιατί τις θεωρεί διπλότυπες, είτε για κάποιο άλλο λόγο. Το ερευνούμε. Σημείωση: ο αριθμός 600 είναι ενδεικτικός και αναφέρεται στο σύνολο των σελίδων που εμπεριέχονται σε ένα σάιτ.
  1. Τέλος, βάζουμε στο κουτί αναζήτησης ξανά, το «site:yourdomain.com»: Κοιτάμε τα αποτελέσματα αναζήτησης και επιλέγουμε τις εικόνες. Εδώ θα ανακαλύψουμε αν η Google κάνει index τις εικόνες μας. Μήπως εμφανίζονται κάποιες εικόνες που τελικώς δεν θέλουμε; Μήπως δεν εμφανίζονται τα γραφήματα ή οι εικόνες που έχουμε τοποθετήσει στα άρθρα μας και τελικώς χάνουμε επισκέπτες; Προσέχουμε όμως να έχουμε το δικαίωμα να αναρτήσουμε τις συγκεκριμένες εικόνες στο σάιτ μας.

 

Τα παραπάνω είναι μερικές από τις αναζητήσεις που μπορούμε να κάνουμε για να δούμε πως η Google κάνει index τις σελίδες σας. Αυτές είναι χρήσιμες πληροφορίες όχι μόνο για να δούμε ότι όλα εμφανίζονται σωστά, μα και για να βρούμε προβλήματα που δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν. 

Και από τη στιγμή που αναγνωρίζεις το πρόβλημα, δεν αργείς να βρεις τη λύση.

 

profile icon
Τόνια Χανιώτη

Γράφω από μικρή χιλιόμετρα, έχω black χιούμορ και γελάω με τα παθήματα μου. Χρησιμοποιώ το Joomla! εδώ και 11 χρόνια γιατί αλλάζει, εξελίσσεται και με κρατάει σε εγρήγορση. Όπως το SEO. Όπως οι κοινότητες.

Συντομεύσεις
Πρόσφατα Tutorials
Αναρτήσεις στο Blog

Το όνομα Joomla!™ και το λογότυπο χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες μετά από περιορισμένη άδεια της Open Source Matters. Το joomla.gr δεν σχετίζεται με, ούτε υποστηρίζεται από, την Open Source Matters ή το Joomla!™ Project.
The Joomla!™ name and logo are used in the United States and other countries under limited license from Open Source Matters. joomla.gr is not associated with, nor endorsed by, Open Source Matters or the Joomla!™ Project.

Joomla.gr footer Logo

Δημιουργήθηκε με χρήση του Joomla! CMS

Κατασκευή - Συντήρηση - Φιλοξενία
Onscreen Web Services  &  Easylogic &  upward Digital

Στείλτε μας email ή ακολουθήστε μας